31.1.2024

Näin saat asiakkaita Tiktokista – Case Smuuti Skin

Jenni Ahokas, Smuuti Skinin perustaja ja toimitusjohtaja, on noussut nopeasti merkittäväksi kosmetiikkayrittäjäksi. Hänen yrityksensä on kasvanut nopeasti, työllistäen seitsemän henkilöä ja saavuttaen 2,5 miljoonan euron liikevaihdon.  

Yrityksen tarina alkoi Ahokkaan innostuksesta korealaiseen kosmetiikkaan. Valmistuttuaan Oulun yliopistosta hän perusti verkkokaupan, laajensi maahantuontiin ja loi oman kosmetiikkabrändinsä, joka on vakiinnuttanut asemansa markkinoilla. Ahokas tunnisti markkinaraon nuorten keskuudessa ja keskittyi heihin, mikä johti Smuutin menestykseen Suomen kosmetiikkamarkkinoilla. 

Luottamus asiakkaisiin syntyi sosiaalisessa mediassa   

Smuuti Skinin sosiaalisen median strategiassa on ollut kaksi keskeistä teemaa:

  • Asiakkaiden osallistaminen
  • Innovatiivinen viestintä

Jenni Ahokas aloitti brändin esittelyn sosiaalisessa mediassa vuotta ennen lanseerausta jakamalla tietoa korealaisesta kosmetiikasta ja yrittäjyydestään henkilökohtaisella tilillään. Hän otti yleisönsä mukaan tuotekehitysprosessiin järjestämällä äänestyksiä tuotteiden pakkausten ulkoasusta, mikä tarjosi arvokasta palautetta ja sitoutti asiakkaat brändiin. 

Ahokas valitsi avoimuuden ja yhteistyön tien, mikä on osoittautunut menestyksekkääksi. Hän ei seurannut perinteisiä markkinointimenetelmiä, vaan keskittyi luomaan sisältöä, joka resonoi yleisön kanssa. Hänen ensimmäinen videonsa tuotteista sai välittömästi suuren suosion ilman perinteistä tuotemarkkinointia, osoittaen sisällön merkityksen brändin rakentamisessa

Smuutin menestysresepti syntyy henkilöbrändistä ja tiktokista

Ahokas on harkinnut ammattilaisten palkkaamista TikTok-sisällön tuottamiseen, mutta hänen oma, rehellinen läsnäolonsa on osoittautunut tehokkaaksi. Tiktokilla Smuuti tavoitti tehokkaasti nuoret jättäen perinteiset kanavat varjoonsa.

Jenni Ahokas hyödynsi TikTokissa orgaanista ja aitoa lähestymistapaa, jakamalla tarinoita tuotteiden luomisesta ja saatavuudesta Prismoissa. Tämä henkilökohtainen viestintätapa resonoi kohdeyleisön kanssa.  

Ahokkaan aitous ja ”tukka sekaisin” -lähestymistapa ihonhoitorutiineihin ovat luoneet yhteyden hänen yleisöönsä. Hänen kykynsä olla oma itsensä ilman siloteltua julkisivua on tehnyt hänestä samaistuttavan ja lähestyttävän hahmon. 

Smuutin tarina korostaa henkilöbrändin voimaa myös muilla aloilla. Usein yritykset keskittyvät ensin brändiin ja vasta sitten ihmisiin sen takana. Ahokkaan tapauksessa hänen henkilökohtainen tarinansa ja ideansa olivat etualalla, mikä loi vahvan perustan brändille.  

Vaikka myöhemmin Prismat ja muut kanavat lisäsivät omaa markkinointiaan, TikTok oli alun perin keskeinen alusta ilman maksettua mainontaa. Vasta äskettäin Smuuti kokeili maksettua mainontaa TikTokissa, mutta alkuperäinen somehitti saavutettiin ilman mediabudjettia. Tämä korostaa TikTokin voimaa luoda sisältöä, joka tavoittaa laajan yleisön ilman suuria markkinointikuluja. Smuutin menestys TikTokissa korostaakin juuri luovien ja orgaanisten lähestymistapojen merkitystä kohdeyleisön ymmärtämisessä. 

Smuutin vinkit tehokkaaseen TikTok-sisältöön 

1. Behind the scenes materiaali

Jenni Ahokas on kehittänyt tehokkaan strategian TikTok-sisällön tuottamiseen Smuutille. Hän korostaa aitouden ja rosoisuuden merkitystä TikTok-videoiden luomisessa, painottaen lyhyitä ja napakoita videoita. Esimerkkinä Ahokas mainitsee ”behind the scenes” -videot, joissa hän jakaa tarinoita Smuutin perustamisesta ja yrityksen arjesta. Erityisen suosittu oli ”5 faktaa Smuutiesta” -video, joka toi esille mielenkiintoisia tietoja brändistä tavalla, joka ei vaikuttanut perinteiseltä mainokselta. Tällaiset sisällöt ovat tehokkaita niiden suoraviivaisuuden ja informatiivisuuden ansiosta ja toimivat erityisesti nuoren yleisön kanssa. Lyhyet, noin 30 sekunnin videot saavat eniten näyttökertoja, mutta Ahokas painottaa myös sisällön keskittymistä ja suoraa lähestymistapaa. 

2. Yleisön kuuntelu

Ahokas korostaa, että vaikka hän haluaisi tuoda esille monipuolisempaa sisältöä, yleisö näyttää kiinnostuvan eniten tuoteaiheisista videoista. Tämä on haaste, mutta samalla myös mahdollisuus keskittyä siihen, mikä todella kiinnostaa kohdeyleisöä. Hän on tehnyt tietoisen jaottelun henkilökohtaisen tilinsä ja Smuutin yritystilin välillä: omalla tilillään hän voi tuoda esille rennompaa ja aidompaa sisältöä, kun taas yritystilillä keskitytään enemmän muiden tekemiin videoihin. Videon kuvaaminen vie Ahokkaalta noin 15 minuuttia, ja hän keskittyy nopeaan, ei liian viralliseen tuotantoon, editoiden videot puhelimella. Ahokas painottaa, että vaikka kuvaaminen on nopeaa, suurin työ on julkaisun jälkeinen vuorovaikutus kommenttien ja viestien kautta, mikä on keskeistä yhteisön rakentamisessa ja brändin vahvistamisessa.

3. UGC – käyttäjien luoma sisältö

Ahokkaan yksi parhaista vinkeistä on käyttää UGC:tä (User Generated Content), eli käyttäjien tuottamaa sisältöä. Tämä voi tarkoittaa yhteistyötä vaikuttajien tai sisällöntuottajien kanssa, jotka luovat videoita brändille. Tällainen sisältö tuo esille erilaisia ihmisiä ja näkökulmia, mikä on tärkeää monipuolisen ja osallistavan brändikuvan luomisessa. UGC:n käyttö on osoittautunut tehokkaaksi keinoksi näyttää brändiä eri kulmista ja saavuttaa laajempi yleisö.

4. Julkaisuajankohta

TikTokissa sisällön luominen on motivoivaa, koska jopa vähemmän onnistuneet videot tavoittavat tuhansia ihmisiä toisin kuin muilla alustoilla, kuten Instagramissa. Tämä tekee TikTokista houkuttelevan markkinointikanavan, jossa sisällön näkyvyys ja tavoittavuus ovat korkeat. Jenni on analysoinut, että hänen seuraajansa ovat aktiivisia TikTokissa läpi päivän, mutta hän on huomannut, että videoiden julkaiseminen iltaisin tuottaa parempia tuloksia. Vaikka hän usein julkaisee videoita työpäivän aikana, iltaisin julkaistut videot saavat enemmän huomiota.  

asiakkaat löytyivät tiktokista

Jenni Ahokas toteaa, että TikTok on tehokas nuorempien kohderyhmien tavoittamiseen, mutta sen rooli muuttuisi, jos kohderyhmänä olisivat keski-ikäiset tai vanhemmat. TikTok olisi osa markkinointistrategiaa, mutta ei välttämättä ykköskanava, sillä eri ikäryhmät suosivat eri sosiaalisen median kanavia. Kanavan valinta perustuu markkinointitutkimukseen.  

Kommentteihin vastaaminen on keskeinen osa Smuutin yleisön kanssa vuorovaikutuksessa olevaa strategiaa. Ahokas korostaa, että aktiivinen vuorovaikutus seuraajien kanssa on avainasemassa. Hän ja hänen tiiminsä pyrkivät vastaamaan lähes kaikkiin kommentteihin. Tämä lähestymistapa on herättänyt huomiota ja erottaa heidät monista muista brändeistä, jotka eivät välttämättä reagoi seuraajiensa kommentteihin. 

Vastaaminen on tärkeää myös yhteisöllisyyden luomisessa. Kun joku kommentoi ostaneensa Smuutin tuotteen, he vastaavat kannustavasti ja pyytävät palautetta. Tämä ei ainoastaan luo vuorovaikutusta, vaan myös rakentaa brändin ja asiakkaiden välistä suhdetta. Lisäksi he osallistuvat aktiivisesti keskusteluihin muiden käyttäjien videoissa, joissa mainitaan Smuuti Skin, mikä korostaa sosiaalisen median sosiaalista luonnetta

Tilaa blogit

Haluatko jutella lisää B2B-markkinoinnin mahdollisuuksista?

Varaa tästä aika Tiinan kalenteriiin!

Verkkoaseman toimitusjohtaja Tiina Räisänen
Analytiikka asiakaskokemus b2b b2b-myynti b2b markkinointi CRM digitaalinen markkinointi digitalisaatio DO2018 hakukonemainonta hakukoneoptimointi henkilöstö henksublogi ihandiginä integraatio Intranet Intrexx kaupallinen ehdotus Laskeutumissivu marketing it markkinoinnin automaatio markkinointi markkinointistrategia markkinointiteknologia myynti northern glow Ohjelmistot palvelut salesvation sisällöntuotanto sisältömarkkinointi sisältöstrategia somestrategia Sosiaalinen media Sähköinen liiketoiminta Testaus Tietoturva tulevaisuus uutiskirje verkkokauppa verkkosivut videotuotanto WooCommerce Wordpress Yrittäjyys