Verkkoaseman-asiantuntijavinkit-10

03.09.2012

Erään web-sovelluksen platformin valinnan vaikeus

Tarvekartoitus ja määrittelyvaihe

Lasteni harrastuksen kautta päädyin keväällä lupautumaan mukaan erään jalkapalloturnauksen tulospalvelutoimikunnan vetäjäksi. Hommahan on periaatteessa helppo ja yksinkertainen.   Tehtävänä on muiden isien ja äitien laatiman otteluohjelman mukaan matsien tulosten kirjaaminen sekä niiden esittäminen kentän laidalla. Perinteisesti tämä toimii siten, että tulokset kirjataan paperille käsin. Samalla pidetään kirjaa lohkoista ja jatkosarjoista ja jotenkin löydetään vielä joukkueet, joiden pitäisi kohdata välierissä ja finaaleissa. Sitten tämä data kiikutetaan kentän laidalle asetettuun vanerilevyyn nastoilla kiinnitettäväksi. Lisäksi joukkueen kotisivuista otona vastaava laittaa turnauksen tulokset turnauksen www-sivuille ehkäpä jo viikon päästä siitä, kun turnaus on päättynyt.

Joukkueen johdolta (asiakkaalta) tuli heti kärkeen toivomus reaaliaikaisesta tulospalvelusta www-sivuille. Sehän ei ole mikään ongelma, koska kentällä on panOULU:n WLAN-yhteys. Tuloksethan voi kirjata turnauksen www-sivuille vaikka kännykän selaimella, kunhan pelilistat ovat siellä valmiina. Mutta hitusen teknologiaan menevänä ja omasta mielestäni ohjelmistotuotannon ammattilaisena keksin, että olisipa hienoa ja turnauksen aikana helppoa, jos meillä olisikin täysin sähköinen tulospalvelu.  Kentän laidalla A4-paperiarkit korvaaviin inforuutuihin päivitetään tulokset sekä lohkotilanteet ja samalla tulokset menevät turnauksen www-sivuille.

Suunnitteluvaihe

Aloitin suunnittelun perinteisesti tietokantasuunnitelmalla ja tein mustekynällä ER-kaavion paperille. Seuraavaksi mietin tarkemmin mitä kenttiä mikäkin taulu tulee sisältämään ja väsäsin sitten tietokannan CREATE-lauseet. Ympäristöksi olin jo valinnut LAMP:n (Linux Apache MySQL PHP) ja aloin etsimään siihen istuvaa framework:iä tai muuta alustaa, jossa olisi riittävän nopeasti käyttöön otettavat ominaisuudet tulospalveluohjelmistoa ajatellen. Googletin muutamia ja silmiin osui tämmöinen kuin YII. (www.yiiframework.com) . Latasin ko. paketin kotiläppärilleni, tein asennuksen ja aloitin tekemään web-sovellusta.

Toteutusvaihe

Alku oli todella helppoa ja muutamassa tunnissa peruslomakkeet yms. olivat valmiina. Tämän jälkeen halusin alkaa räätälöimään näkymiä, listoja sekä muita juttuja ohjelmistoon ja siitähän soppa syntyi. Eihän tämä olekaan samanlaista kuin se oppimani pyörällä ajo, joka tarkoittaa tässä tapauksessa yli 10 vuoden kokemusta käyttää sovellusten alustana Verkkoaseman omaa julkaisujärjestelmää. Parin illan verran tahkottuani sovelluksen näkymiä YII:llä, heitin sen romukoppaan.

Kesällä turnauksen lähestyessä piti ottaa jälleen härkää sarvista ja istua miettimään ohjelmiston toteutusta. Tällä kertaa hyväksyin sen tosiasian, että vanhassa vara parempi, ei vanha koira uusia temppuja opi ainakaan ”valmis eilen”-aikataululla ja valitsin sovelluksen alustaksi  Verkkoaseman Julkaisujärjestelmän (VJ6). Latasin ja asensin kotikoneelleni WAMP-serverin (www.wampserver.com) oikeilla Apache:n ja PHP:n versioilla ryyditettynä, loin sovelluksen perustan ja tietokannan kevään suunnittelun pohjalta ja otin käyttöön VJ5:n tietokanta moduulin. Tämän jälkeen koodasin tarvittavat luokat sekä käyttöliittymät VJ5:n toimintamallia käyttäen ja sovellus valmistui muutaman illan aikana. Eihän siitä kaunis tullut, mutta helposti käytettävä.

Testausvaihe

Tulosten ylläpito piti saada helpoksi, jotta kuka tahansa pystyisi matsien tuloksia päivittämään ohjelmistoon. Tähän ratkaisuksi valitsin Excelin, sitähän kaikki osaavat käyttää. Tulokset tallennetaan Excel-taulukkoon sitä mukaan kun niitä tulee kentältä ja ohjelma päivittää ne automaattisesti tietokantaan ja sitä kautta web-sivuilla ja infonäytöille. Tämä ratkaisu helpotti myös testaamista olennaisesti. Pystyin feikki-tuloksia syöttämällä testaamaan sovelluksen toiminnan ja sarjataulukkojen pisteen laskun oikeellisuuden.

Projektin kokemukset

Meille ohjelmistoalalla työskenteleville on uusien teknologioiden ja sovellusten käyttöönotto aina mahdollista, mutta niiden opettelu ottaa aikansa. Hyvin usein meidän on järkevämpi suositella asiakkaalle tuntemaamme platformia, vaikka jossain toisessa plaftormissa olisikin vaikkapa 5000 moduulia ja toinen mokoma hienoja featureita. Ohjelmistoprojektin tekee yksinkertaisesti nopeammin, laadukkaammin ja kustannustehokkaammin tutulla teknologialla. Ja asiakkaille ei pääsääntöisesti ole kokemukseni mukaan mitään merkitystä sillä, mikä teknologia on valittu tai mikä platformi konepellin alla pyörii.

Yhteenvetona tästä harrasteprojektistani voin todeta, että se aika jonka olen käyttänyt sähköisen tulospalveluohjelman toteuttamiseen, on paljon enemmän, kuin mitä olisin yksin juossut kyselemässä tuomareilta turnauksen aikana pelien tuloksia ja käsin kirjannut niitä perinteisin menetelmin. Mutta seuraavan vuoden turnaukseen ohjelma on valmiina. Tosin kaikki alalla olevat tietävät, että asiakas keksii siihen vuoden aikana liudan uusia hyviä ominaisuuksia, joiden toteutukseen on taas varattava aikaa.

Lisätietoa Verkkoaseman ohjelmistoratkaisuista. Autamme mielellämme myös verkkosivujen uudistamisessa ja intranet-ratkaisuissa.

Jyrki Sundström

Kirjoittaja Jyrki Sundström on yksi Verkkoaseman peruspilareista ja ollut mukana käytännössä katsoen alusta saakka. Hän on johtanut yrityksen ohjelmistotuotantoa jo vuodesta 2005 lähtien.

Tilaa blogit
Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Järjestelmäintergraatio | Verkkoasema

Kaloista laskuja

Yhdistyimme aikanaan vuonna ”miekka ja kypärä” sellaisen yrityksen kanssa kuin Viivatieto Oy. Yrityksen toimitusjohtaja Kantolan Juha oli teetättänyt tai lieneekö ollut jopa itse koodaamassa järjestelmää, joka hallinnoi koko Viivatiedon toimintaa. Järjestelmän nimi on Kalat. Melko mielenkiintoinen nimivalinta, myönnetään. Itse asiassa kyseessä on ERP:iin jo hyvin vahvasti vivahtava järjestelmä, josta löytyy:… Lue lisää

Käyttäytymisemme-ohjaa-palveluiden-suunnittelua-halusimme-tai-emme

Käyttäytymisemme ohjaa palveluiden suunnittelua – halusimme tai emme

Verkkis osallistui Northern Glow –business foorumiin 24.8. Tapahtumassa käsiteltiin päivän aikana laajasti teknologiaa, digitalisaatiota, datan keräämistä ja palvelujen kehittämistä datan pohjalta. Seurasin erityisellä mielenkiinnolla kahta pääpuhujaa, Thimon de Jongia sekä Tobias Ahlinia. Kun Thimon keskittyi puheenvuorossaan suurimmaksi osaksi tiedon hyödyntämiseen tulevaisuudessa, kertoi Tobias kuulijoilleen nykyhetkessä tehtävistä valinnoista, jotka vaikuttavat yrityksen… Lue lisää

Verkkoaseman-asiantuntijavinkit-8

Luottamus elää ja hengittää verkostoissa – Päivi Lohikoski

Luottamus elää ja hengittää verkostoissa Työelämä muuttuu kovalla sykkeellä ja työyhteisöjen ominaispiirteitä ovat nykyisin jatkuva verkostoituminen, hajautettu toiminta, projektipohjainen työ, matalat hierarkiat ja tiimityö. Viestintäteknologia ja sosiaalinen media mahdollistavat työtehtävien ja sosiaalisten suhteiden hoitamisen mistä ja milloin vain. Kuitenkin esimerkiksi sosiaalisen intranetin tai somen hyödyntäminen suhteiden rakentamisessa ja työssä on… Lue lisää

Kaikki asiantuntijavinkit

Analytiikka asiakaskokemus CRM digitaalinen markkinointi digitalisaatio DO2018 hakukonemainonta hakukoneoptimointi henkilöstö Internet Intranet Intrexx Laskeutumissivu marketing it markkinoinnin automaatio markkinointiteknologia myynti northern glow ohjelmistosuunnittelu Ohjelmistot palvelut salesvation sisältömarkkinointi Sosiaalinen media Sähköinen liiketoiminta Testaus Tietoturva tulevaisuus verkkokauppa Verkkosivut Yrittäjyys

Kaikki blogit