20.08.2019

Kuvatunnistuksesta videotunnistukseen – Google Marketing Live 2019

Blogisarja osa 6

Tässä blogissani keskityn Google Marketing Live 2019 -tilaisuudessa julkaistuihin kuvien- ja videoiden tunnistukseen liittyviin lanseerauksiin. Google on kehittänyt myös kuvatunnistusta kilpaa Facebookin kanssa. Tämän ohella haasteena on ollut, ettei videosisällöstä hakeminen onnistu vielä yhtä tehokkaasti kuin tekstisisältöhaku. Tähän lupaillaan nyt muutosta.

Pyrin käyttämään blogissani lanseerauksessa käytettyjä nimiä, sillä luonnollisesti näille ei ole vielä suomennoksia olemassa.

Äänihauista kuvatuloksiin

Yksi nouseva ominaisuus on äänitoiminnallisuudet. Google on vuosia kehittänyt tekoälyään, jotta Google Assistentin kaltaiset työkalut voisivat helpottaa Google-käyttäjien elämää ja tarjota Google-hakuihin perustuvia vastauksia ilman näppäilyä. Nyt Google yhdistää äänihakuihin kuvahakutulokset, sillä tutkimukset ovat osoittaneet, että monissa tapauksissa ihmiset hahmottavat paremmin kuvia kuin tekstituloksia – etenkin jos on kyse tuotteista ja ne esitetään verkkokauppamaisesti hakutuloksissa.

Huomioitavaa on, että kuvat täytyy olla käytettävissä myös mobiililaitteilla ja että kuvien tuotteita on mahdollista tarkastella 360-astetta käännellen 3D-kuvana. Lähitulevaisuudessa meillä on myös mahdollisuus liittää esimerkiksi ihailemamme auto omalle kotipihallemme ja tarkastella, näyttääkö tuote edelleen yhä hyvältä. Googlen ajatus tuntuu olevan, että seuraava harppaus on lisätty todellisuus, jossa voisimme nähdä haluamamme tuotteen jo ennen ostopäätöstä silmiemme edessä haluamassamme sijainnissa. Näin esimerkiksi keittiökalustekaupoista tuttu ”suunnittele oma keittiösi” on pian saatavilla jokaisen älypuhelimessa Google-hauista.

Äänihauista kuvassa tai videossa esiintyvien tuotteiden ostoon

Google lanseerasi myös kuvatunnistuksen, jolla tunnistat asioita mobiililaitteesi kameraa hyödyntäen. Tämä ominaisuus on ollut käytössä näkörajoitteisten lukulaitteissa jo vuosia, mutta Google ymmärtää yhdistää sen hakukoneesta löytyvään tarpeelliseen dataan. Ominaisuus perustuu samaan teknologiaan kuin kasvojen tunnistus, mutta ulottuu myös mm. eläinrotuihin ja erilaisiin tavaroihin.

Jos esimerkiksi osoitat kamerallasi koiraa, kyseinen ominaisuus kertoo sinulle, että kuvassa on koira, mutta myös koiran rodun ja Google-hakujen avulla se etsii sinulle vielä lisätietoa tekstin, kuvan ja videon muodossa. Tätä ominaisuutta hyödyntäen Google luo uuden markkinamuodon, jonka avulla kuluttajat voivat ostaa kuvissa tai videoissa näkemiään tuotteita.

Saman tuotteen löytyminen edellyttää toki sitä, että tuote on tarjolla Googlen verkostossa, joten todennäköisempää on, että Google pyrkii löytämään mahdollisimman lähelle samanlaisen tuotteen ja tarjoaa sitä kiinnostuneelle. Näin ollen kaikki tuotteet eivät ole tarjolla, vaan vain ne, joille Google löytää vastaavuuden. Kannattaa siis jatkossa markkinoida Googlessa hyvien kuvien avulla, jotta saa omat tuotteet mukaan vertailuun.

Kuvan ja videon tunnistamisesta videosisällön hakuun

Google on jo vuosia kehittänyt kilpaa start-uppien kanssa videosisällön hakua. Tavoitteena on ollut, että videosisällöstä voisi tehdä hakuja yhtä vaivattomasti kuin tekstisisällöstä. Tämä edellyttää sitä, että koneoppiminen kykenee purkamaan kuvat ja videot tekstiksi. Edellä esiteltyjen lanseerauksien pohjalta voimme todeta, ettemme ole enää kaukana. Pian löydämme Google-haulla myös videosisältöjä ja työkalu osaa viedä meidät oikeaan kohtaan videota, jossa vastaus annetaan.

Seuraavalla kerralla käsittelemme muun muassa Googleen jullkaisemaa verkkokauppaa. Liity seuramaan blogiamme alla olevan lomakkeen kautta!

Blogisarjassamme on 8 osaa:

  1. GoogleMarketingLive2019 – Alkusanat
  2. GoogleMarketingLive2019 – Google Adsin uusia markkinointimuotoja
  3. GoogleMarketingLive2019 – Uusia työkaluja mainonnan tueksi
  4. GoogleMarketingLive2019 – Apua kohdentamiseen
  5. GoogleMarketingLive2019 – Uusia palveluita yksityishenkilöille
  6. GoogleMarketingLive2019 – Kuvatunnistuksesta videotunnistukseen
  7. GoogleMarketingLive2019 – Googlen innovaatioita
  8. GoogleMarketingLive2019 – Google ja tietoturva

Riikka Pohjanen

Kirjoittaja Riikka Pohjanen on ollut #verkkisläinen vuodesta 2011 lähtien. Riikka blogaa digimarkkinoinnista sekä ohjelmistoratkaisuista.

Seuraa kirjoittajaa myös somessa:

Tilaa blogit

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Google ja tietoturva – Google Marketing Live 2019

Tässä blogissani keskityn Google Marketing Live 2019 -tilaisuudessa käsiteltyyn tietoturva-asiaan, joka on ollut puheenaiheena digimarkkinointia koskevissa uudistuksissa jo pitkään. Vaikka tietoturva mainittiin yhtenä tämän vuoden tärkeimmistä teemoista, oli sen osuus jälleen lanseerauspuheenvuoroissa hyvin rajallinen. Tästä huolimatta, aiheelle lohkaistu osuus tuntuu kasvavan vuosi vuodelta. Googlen ajatus on, että me kaikki, niin… Lue lisää

Googlen innovaatioita – Google Marketing Live 2019

Blogisarja osa 7 Tässä blogissani keskityn Google Marketing Live 2019 -tilaisuudessa julkaistuihin innovaatioihin. Olen jo parin vuoden ajan povannut, että Googlen hakutulokset korvataan verkkokauppalinkeillä, jolloin hakutuloksista ei mentäisi kivijalkaan paikanpäälle tai verkkokauppaan ostamaan, vaan osto voisi tapahtua suoraan Googlen hakutuloksissa. Nyt vihdoin tämän suuntaiset tuulet puhaltavat. Tämän lisäksi Googlen selkeä… Lue lisää

Uusia palveluita yksityishenkilöille – GoogleMarketingLive2019

Blogisarja osa 5 Tässä blogissani keskityn Google Marketing Live 2019 -tilaisuudessa julkaistuun Googlen matkatoimisto-ominaisuuteen, joka yhdistää Googlen eri työkalujen tarjoamaa sisältöä matkailijan avuksi. Uusia työkaluja matkailijalle Google on selkeästi havainnut, että ihmiset pakenevat Googlesta erilaisten lentoyhtiö- ja hotelliapplikaatioiden äärelle. Näin ollen yksi erityisimpiä lanseerauksia tänä vuonna oli google.com/travel. Palvelu, jolla… Lue lisää

Apua kohdentamiseen – Google Marketing Live 2019

Blogisarja osa 4 Tässä blogissani keskityn Google Marketing Live 2019 -tilaisuudessa julkaistuihin kohdentamista helpottaviin lanseerauksiin. Tänä vuonna tälläkin saralla fokus oli koneoppimisen hyödyntämisessä. Pyrin käyttämään blogissani lanseerauksessa käytettyjä nimiä, sillä luonnollisesti näille ei ole vielä suomennoksia olemassa. Löydä potentiaalinen yleisösi Yksi digimarkkinoinnin keskeisin haaste on, kuinka löydät oikean yleisön oikeaan… Lue lisää

Analytiikka asiakaskokemus asiakastiedot CRM digitaalinen markkinointi digitalisaatio DO2018 ensivaikutelma hakukonemainonta hakukoneoptimointi henkilöstö henksublogi Internet Intranet Intrexx Laskeutumissivu marketing it markkinoinnin automaatio markkinointi markkinointistrategia markkinointiteknologia myynti northern glow ohjelmistosuunnittelu Ohjelmistot palvelut salesvation sisällöntuotanto sisältömarkkinointi Sosiaalinen media Sähköinen liiketoiminta Testaus Tietoturva tulevaisuus työkalut verkkokauppa Verkkosivut videotuotanto Yrittäjyys

Kaikki blogit