20.08.2019

Kuvatunnistuksesta videotunnistukseen – Google Marketing Live 2019

Blogisarja osa 6

Tässä blogissani keskityn Google Marketing Live 2019 -tilaisuudessa julkaistuihin kuvien- ja videoiden tunnistukseen liittyviin lanseerauksiin. Google on kehittänyt myös kuvatunnistusta kilpaa Facebookin kanssa. Tämän ohella haasteena on ollut, ettei videosisällöstä hakeminen onnistu vielä yhtä tehokkaasti kuin tekstisisältöhaku. Tähän lupaillaan nyt muutosta.

Pyrin käyttämään blogissani lanseerauksessa käytettyjä nimiä, sillä luonnollisesti näille ei ole vielä suomennoksia olemassa.

Äänihauista kuvatuloksiin

Yksi nouseva ominaisuus on äänitoiminnallisuudet. Google on vuosia kehittänyt tekoälyään, jotta Google Assistentin kaltaiset työkalut voisivat helpottaa Google-käyttäjien elämää ja tarjota Google-hakuihin perustuvia vastauksia ilman näppäilyä. Nyt Google yhdistää äänihakuihin kuvahakutulokset, sillä tutkimukset ovat osoittaneet, että monissa tapauksissa ihmiset hahmottavat paremmin kuvia kuin tekstituloksia – etenkin jos on kyse tuotteista ja ne esitetään verkkokauppamaisesti hakutuloksissa.

Huomioitavaa on, että kuvat täytyy olla käytettävissä myös mobiililaitteilla ja että kuvien tuotteita on mahdollista tarkastella 360-astetta käännellen 3D-kuvana. Lähitulevaisuudessa meillä on myös mahdollisuus liittää esimerkiksi ihailemamme auto omalle kotipihallemme ja tarkastella, näyttääkö tuote edelleen yhä hyvältä. Googlen ajatus tuntuu olevan, että seuraava harppaus on lisätty todellisuus, jossa voisimme nähdä haluamamme tuotteen jo ennen ostopäätöstä silmiemme edessä haluamassamme sijainnissa. Näin esimerkiksi keittiökalustekaupoista tuttu ”suunnittele oma keittiösi” on pian saatavilla jokaisen älypuhelimessa Google-hauista.

Äänihauista kuvassa tai videossa esiintyvien tuotteiden ostoon

Google lanseerasi myös kuvatunnistuksen, jolla tunnistat asioita mobiililaitteesi kameraa hyödyntäen. Tämä ominaisuus on ollut käytössä näkörajoitteisten lukulaitteissa jo vuosia, mutta Google ymmärtää yhdistää sen hakukoneesta löytyvään tarpeelliseen dataan. Ominaisuus perustuu samaan teknologiaan kuin kasvojen tunnistus, mutta ulottuu myös mm. eläinrotuihin ja erilaisiin tavaroihin.

Jos esimerkiksi osoitat kamerallasi koiraa, kyseinen ominaisuus kertoo sinulle, että kuvassa on koira, mutta myös koiran rodun ja Google-hakujen avulla se etsii sinulle vielä lisätietoa tekstin, kuvan ja videon muodossa. Tätä ominaisuutta hyödyntäen Google luo uuden markkinamuodon, jonka avulla kuluttajat voivat ostaa kuvissa tai videoissa näkemiään tuotteita.

Saman tuotteen löytyminen edellyttää toki sitä, että tuote on tarjolla Googlen verkostossa, joten todennäköisempää on, että Google pyrkii löytämään mahdollisimman lähelle samanlaisen tuotteen ja tarjoaa sitä kiinnostuneelle. Näin ollen kaikki tuotteet eivät ole tarjolla, vaan vain ne, joille Google löytää vastaavuuden. Kannattaa siis jatkossa markkinoida Googlessa hyvien kuvien avulla, jotta saa omat tuotteet mukaan vertailuun.

Kuvan ja videon tunnistamisesta videosisällön hakuun

Google on jo vuosia kehittänyt kilpaa start-uppien kanssa videosisällön hakua. Tavoitteena on ollut, että videosisällöstä voisi tehdä hakuja yhtä vaivattomasti kuin tekstisisällöstä. Tämä edellyttää sitä, että koneoppiminen kykenee purkamaan kuvat ja videot tekstiksi. Edellä esiteltyjen lanseerauksien pohjalta voimme todeta, ettemme ole enää kaukana. Pian löydämme Google-haulla myös videosisältöjä ja työkalu osaa viedä meidät oikeaan kohtaan videota, jossa vastaus annetaan.

Seuraavalla kerralla käsittelemme muun muassa Googleen jullkaisemaa verkkokauppaa. Liity seuramaan blogiamme alla olevan lomakkeen kautta!

Blogisarjassamme on 8 osaa:

  1. GoogleMarketingLive2019 – Alkusanat
  2. GoogleMarketingLive2019 – Google Adsin uusia markkinointimuotoja
  3. GoogleMarketingLive2019 – Uusia työkaluja mainonnan tueksi
  4. GoogleMarketingLive2019 – Apua kohdentamiseen
  5. GoogleMarketingLive2019 – Uusia palveluita yksityishenkilöille
  6. GoogleMarketingLive2019 – Kuvatunnistuksesta videotunnistukseen
  7. GoogleMarketingLive2019 – Googlen innovaatioita
  8. GoogleMarketingLive2019 – Google ja tietoturva

Riikka Pohjanen

Kirjoittaja Riikka Pohjanen on ollut #verkkisläinen vuodesta 2011 lähtien. Riikka blogaa digimarkkinoinnista sekä ohjelmistoratkaisuista.

Seuraa kirjoittajaa myös somessa:

Tilaa blogit

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Kädenlämmintä vai tulikuumaa?

Lenkkipolulta löytyy tänään neljä lääkettä B2B-yritysten somevaivoihin! B2B-yritysten somekanavien valloitus jää usein pelkäksi yritykseksi, sillä taustalta puuttuu joko osaaminen, tai halu ja kyky luoda kiinnostavaa sisältöä, joka tuottaa tuloksia. 1. Satsaa sisältöön. Kädenlämpö on leipoessa kiva juttu, mutta tekstiä tuottaessa sisältö vastaa lähinnä puhelinluetteloa, jos inspiraatio on löytynyt taikinakulhon lämpötilasta…. Lue lisää

Miksi digimarkkinointi kannattaa ulkoistaa?

Miksi ulkoistaisit digimarkkinointisi, kun sinulla on jo omat työntekijät, jotka päivittelevät somea ja tekevät välillä jonkun kampanjan? 💁‍♂️ No siksi, että hankkimalla yrityksellesi digimarkkinoinnin luottokumppanin, saat yhden ihmisen sijaan kokonaisen tiimin, joka on jo testannut kaiken kantapään kautta – jättäen jäljelle vain tehokkaat ja tuottavat menetelmät! Samalla voit antaa omien… Lue lisää

Miten myydään diginä?

Apua! Kaikki myynti on siirtynyt digikanaviin, ja viestini hukkuu muiden sekaan! Mitä teen? Kuinka saat asiakkaasi kiinni kotisohvalta, kun kaikki muutkin yrittävät päästä samalle apajalle? Miten siis myyt diginä? 1. Herätä HUOMIO! Täsmäisku suoraan asiakkaan haasteisiin tai tarpeisiin tuottaa tuloksellisia yhteydenottoja. Älä tarjoa moottoriveneeseen uusia renkaita! 2. Auta ja tuota… Lue lisää

Pitäisikö perinteiset markkinointisuunnitelmat heittää roskakoriin?

Olen perustamassa uutta yritystä harrastukseeni liittyen ja ajattelin josko tällä kertaa tekisin liiketoimintasuunnitelman. Löysin pohjan yrittäjille suunnatusta palvelusta ja sieltä bongasin kohdan, jossa kuvailtiin markkinointisuunnitelman sisältöä. Meinasi leuka tippua lattiaan sitä lukiessa. Ei vilaustakaan ostajapersoonista, sisällöistä, luottamuksen rakentamisesta. Sen sijaan puhuttiin logosta, kirjekuorista ja mainosteippauksista. Toivon syvästi, ettei yksikään uusi… Lue lisää

Analytiikka asiakaskokemus b2b b2b-myynti CRM digitaalinen markkinointi digitalisaatio DO2018 ensivaikutelma hakukonemainonta hakukoneoptimointi henkilöstö henksublogi ihandiginä Internet Intranet Intrexx kaupallinen ehdotus Laskeutumissivu liidit marketing it markkinoinnin automaatio markkinointi markkinointistrategia markkinointiteknologia myynti northern glow ohjelmistosuunnittelu Ohjelmistot palvelut salesvation sisällöntuotanto sisältömarkkinointi Sosiaalinen media Sähköinen liiketoiminta Testaus Tietoturva tulevaisuus työkalut uutiskirje verkkokauppa verkkosivu-uudistus Verkkosivut videotuotanto Yrittäjyys

Kaikki blogit