tehokkaat verkkosivut vuonna 2019

09.01.2019

Tehokas verkkosivusto 2019 – Kuinka teet sivustostasi tehokkaan vuonna 2019?

Mitä hyötyä on olemassa olevan sivuston kehittämisestä?

Verkkosivustoa ei enää ole tarkoituksenmukaista tehdä kerralla valmiiksi ja uudistaa täysin taas 3-5 vuoden kuluttua. Sen sijaan sivustosta pyritään julkaisemaan ensin versio 1.0, jota vaiheittain kehitetään kohti parasta lopputulosta. Kehitysprosessissa on mahdollisuus analysoida verkkosivustokävijöiden käyttäytymistä ja rakentaa sivustoa tukemaan paremmin kävijöiden tarpeita.

Blogissani kerron, minkälaista kehittämistä sivustoilla tyypillisesti tehdään ja mitä hyötyä jatkuvasta kehittämisestä on.

Työkaluja kehitystyön tukena

Verkkosivuston kehittämisen tukena voidaan käyttää monenlaisia työkaluja. Meillä Verkkoasemalla käytössä on analytiikkatyökaluja, kuten Google Analytics tai Google Search Console, joilla tutkimme sivuston käyttäjiä ja heidän käyttökokemusta. Niiden lisäksi voimme havainnollistaa kävijöiden reittejä tarkemmin hyödyntämällä Hotjar-työkalua, joka kuvaa käyttäjän liikkeitä sivustolla näyttöä tallentamalla. Hakukonelöydettävyyttä seuraamme Cuutio-työkalulla, sivuston tekniikkaa analysoimme Screaming Frog SEO Spiderilla ja linkitystilannetta tutkimme MajesticSEO-työkalulla. Kävijäpolkujen tehokkuutta arvioimme analytiikkatyökaluilla sekä markkinoinnin automaatiotyökaluilla. Kokonaisvaltaisemman analyysin tekemiseen hyödynnämme SiteImprove-työkalua, joka analysoi sivustoa ja hakee sieltä esimerkiksi sivuston käytettävyyteen, hakukonelöydettävyyteen sekä esteettömyyteen vaikuttavia virheitä.

Lisää digimarkkinoinnin työkaluista voit lukea Tiinan markkinointiteknologiat-blogista.

Sivuston markkinointi

Tyypillistä on, että sivuston julkaisuvaiheessa markkinointi on vielä hyvinkin kesken. Hakukoneoptimointia päästään jatkamaan vasta sivuston julkaisun jälkeen. Myös Google Ads -mainonta ja sosiaalisen median mainonta kannattaa päivittää tukemaan uutta sivustorakennetta. Markkinoinnin automaatiotyökalut vaativat runsaasti tehokasta sisältöä toimiakseen ja parhaaseen lopputulokseen pääset optimoimalla automaatioita liidien käyttäytymisen pohjalta.

Markkinointia rakennettaessa huomataan usein puutteita myös uudessa sivustossa: tarvitaan uusia elementtejä sivupohjiin tai kokonaan uusia laskeutumissivuja ja kampanjasivuja. Kehitysprosessin myötä tarpeisiin kyetään vastaamaan ja näin uusi sivusto saadaan tukemaan paremmin liiketoiminnan tavoitteita.

Sivuston sisällön kehittäminen

Sivustolle luodaan usein julkaisun jälkeen uusia sivuja ja etenkin sivujen sisältöihin tehdään muutoksia. On siis tärkeää seurata, ettei sivustolle pääse syntymään rikkinäisiä linkkejä, kirjoitusvirheitä tai ettei uusien sivujen h1-otsikot, sivujen meta-kuvaustekstit tai titlet jää puuttumaan. Tämän lisäksi sivuston latausajan kannalta on tärkeää seurata, ettei sivustolle lisätä kuvia tai muita mediatiedostoja liian suuressa koossa. Kaikki edellä listatut virheet ovat löydettävissä ja paikannettavissa SiteImprove-työkalulla.

Digimarkkinoinnilla tavoitteisiin

Jotta digimarkkinoinnilla päästään parhaaseen lopputulokseen, on kaiken pelattava hyvin yhteen. Uudet potentiaaliset asiakkaat tulee tavoittaa verkosta – oli se sitten hakukoneista, sosiaalisista medioista tai vaikka Googlen display-verkostosta. Heidät tulee johdattaa verkkosivustolla laskeutumissivulle eli etusivun sijaan suoraan siihen asiaan, joka sai heidät klikkaamaan mainosta tai hakutulostamme. Laskeutumissivulla heidät tulee vakuuttaa tehokkaalla sisällöllä, heille tulee antaa mahdollisuus jättää yhteystietonsa ja yhteydenoton tapahduttua prosessin tulee jatkua asianmukaisesti esimerkiksi markkinoinnin automaatiotyökalujen tukemana. Yhteydenpitoa jatketaan edelleen, vaikka kauppa olisikin jo syntynyt, sillä tavoitteena on edesauttaa oston tapahtumista yhä uudelleen ja pyrkimyksenä on luoda niin tyytyväinen asiakas, että hän suosittelee yritystä myös eteenpäin.

Liiketoiminnan tehostaminen

Joskus tehokkaimman lopputuloksen saavuttaminen vaatii myös laajempaa softakehitystä. Markkinoinnin automaatiotyökalusta halutaan siirtää tietyt kriteerit täyttävä liidi automaattisesti CRM-järjestelmään, eli tarvitaan yhden- tai kahdensuuntainen integraatio käytettävien järjestelmien välille. Tämän lisäksi yrityksen sisäistä viestintää voidaan tehostaa intranetillä tai yhteydenpitoa asiakkaisiinpäin ekstranetin avulla. Tämän lisäksi voi syntyä tarve lisätä sivuston oheen verkkokauppaominaisuus, jossa myydään esimerkiksi lahjakortteja tai dokumentteja. Joissain tapauksissa ei haluta rakentaa kauppaa, vaan laskuri, josta on mahdollista tilata kustannusarvio sähköpostiin. Myös tällainen softakehitys on mahdollista ja hyvin tyypillistä verkkosivuston kehittämisessä.

Mikäli tarvitset laaja-alaista kumppania sivustonne kehittämiseen, tutustu MIT-palveluumme.

B2B-yrityksen verkkosivut

Riikka Pohjanen

Kirjoittaja Riikka Pohjanen on ollut #verkkisläinen vuodesta 2011 lähtien. Riikka blogaa digimarkkinoinnista sekä ohjelmistoratkaisuista.

Seuraa kirjoittajaa myös somessa:

Jätä kommentti

Sinua saattaa kiinnostaa myös

digimarkkinoinnin trendit 2019

Digimarkkinointi vuonna 2019

Minulta kysytään usein, mikä on se seuraava digimarkkinoinnin kuuma juttu ja kuinka se muuttaa digimarkkinointikenttää. Tässä hieman pohdintojani siitä, mikä on jo muuttumassa ja mitä mahdollisuuksia nämä muutokset antavat meille digimarkkinoijille tulevaisuudessa. Mobiilista ääniohjaukseen Vielä pari vuotta sitten koko digimarkkinointikenttä huusi yhteen ääneen ”mobile first”. Nyt se on muuttunut muotoon ”voice first”, kun Googlen johdatuksella … Lue lisää

Markkinointiteknologiat 2019 – Mitä hyötyä? Miten valita oikeat?

”Markkinointiteknologioiden voittokululle ei näy loppua. Niiden avulla markkinoijat voivat tehostaa toimintaansa, skaalautua ketterämmin, tehdä parempia valintoja sekä säästää rahaa.” 17.6.2018, Forbes.com Markkinointiteknologia tarkoittaa yleensä SaaS-palveluna käytettävää työkalua tai järjestelmää, jota voidaan hyödyntää markkinoinnissa (ja myynnissä!) esimerkiksi kampanjoiden / kanavien / sisältöjen / liidien hallinnassa. Lähes kaikissa yrityksissä on käytössä joitain teknologioita ja perinteinen markkinointiteknologia ”stack” … Lue lisää

konversio-optimointi

Eikö verkkosivukävijät tanssi pillisi mukaan? Aloita konversio-optimointi.

Aiemmassa bloggauksessa käsittelimme Google Analyticsin perusteita ja sitä, miten tulkita analytiikkaa. Emme kuitenkaan käsitelleet juurikaan sitä, mitä konversiot ovat, miten niitä voidaan mitata ja miksi niitä kannattaa seurata ja optimoida. Tämän blogin agendana onkin syventyä näihin teemoihin tarkemmin. Mitä konversiot ovat? Konversiot ovat sinun itsesi määrittämiä, liiketoiminnallesi asettamia tavoitteita, joita seuraat. Ne voivat olla esimerkiksi … Lue lisää

Opi tulkitsemaan analytiikkaa

Google Analytics pähkinänkuoressa – opi tulkitsemaan analytiikkaa.

Tässä blogissa otetaan Google Analyticsin perusteet haltuun! Vaikka monilla yrityksillä on Google Analytics asennettuna verkkosivulle, se ei tarkoita sitä, että Analytics olisi oikeasti aktiivisessa käytössä. Älä siis heitä kallisarvoista dataa hukkaan, sillä sen pohjalta voit tehdä liiketoimintaasi edistäviä päätöksiä. Mistä kannattaa lähteä liikkeelle? Alla esittelen sinulle ne tiedonlähteet, joista on helppo aloittaa. Hallintapaneelit Muokkaus-osion alta … Lue lisää