Verkkoaseman asiantuntijavinkit 3

30.11.2014

Toimivan verkkosivuston edellytykset

On olemassa tiettyjä perusedellytyksiä, joita ilman toimivaa verkkosivustoa on mahdotonta luoda. Blogissani käyn läpi näitä perusedellytyksiä ja perustelen, miksi juuri nämä asiat ovat olennaisia toimivan verkkosivuston luomisessa.

Tavoitteiden asettaminen

Toimivan verkkosivuston rakentamisen lähtökohtana on tavoitteiden asettaminen. Tavoitteita miettiessäsi sinun olisi hyvä pohtia, mitä myyt, kenelle, mitä sekä miten haluat asiakkaillesi viestiä ja missä. Tältä pohjalta saat vastauksen kysymykseen, miksi teillä yleensä on verkkosivut ja mikä niiden tavoite on.

On vanhanaikaista valita ensin alusta eli julkaisujärjestelmä ja ryhtyä vasta sen jälkeen pohtimaan, mihin valittu alusta taipuu. Nykyään hahmotellaan ensin yrityksen tarpeet verkkosivuston toiminnallisuuksille ja vasta sitten vertaillaan, mikä alusta eli julkaisujärjestelmä tukee parhaiten näitä tarpeita.

Se, onko yritykselläsi tarvetta blogille, uutiskirjetyökalulle, sähköisille lomakkeille, varauskalenterille, ajankohtaista-palstalle, intranetille tai muille vastaaville toiminnallisuuksille vaikuttaa merkittävästi siihen, millä alustalla palvelua kannattaa lähteä toteuttamaan. Nykyään tärkeää on myös pohtia, millä päätelaitteilla sivustoa tullaan selaamaan, sillä on olennaisesti eri asia rakentaa perinteinen skaalautumaton verkkosivusto, erillinen mobiiliversio sivustosta tai moderni skaalautuva verkkosivusto, joka hakeutuu optimaaliseen muotoon aina käytettävän päätelaitteen mukaan.

Onneksi sähköisessä maailmassa ei tarvitse arvailla, vaan kaikki on mitattavissa. Analytiikan avulla selvität, mikä sivustollasi kiinnostaa, millä laitteilla sivustoasi selataan ja millä menestyksellä, mitä kautta sivustollesi löydetään ja miksi sivustoltasi poistutaan. Tätä tietoa hyödyntäen on helppo kehittää verkkopalvelua edelleen.

Hakukonelöydettävyys

Sivustoon panostamisella ei ole mitään hyötyä, ellet panosta myös sivuston löydettävyyteen.Sivustollasi voi olla vaikka kuinka painavaa asiaa, mutta jollei sitä kukaan lue, siihen käytetty aika on mennyt hukkaan. Siksi onkin kummallista, kuinka sivustouudistuksen yhteydessä kaikki panokset tähdätään verkkopalvelun toteuttamiseen ja sen markkinointiin ei jätetä yhtään paukkuja. Etenkin verkkokaupan kohdalla tämä strategia voi koitua kohtaloksi.

Suomalaiset tekevät päivittäin yli 30 miljoonaa hakua hakukoneissa, joten on perusteltua väittää, että hakukoneet ovat merkittävässä asemassa sivuston löydettävyydessä. Suomessa keskeisin hakukone on Google, jossa yli 90 % hauista tehdään, mutta olemme poikkeavilla markkinoilla, sillä jo naapurissamme Venäjällä hakukoneista yleisin on Yandex, Kiinassa Baidu jne.

Hakukonenäkyvyyttä voidaan parantaa hakukonemarkkinoinnilla eli joko sivustoa hakukoneoptimoimalla tai tekemällä hakukonemainontaa esimerkiksi Google AdWordsillä. Tehokkaan hakukonemarkkinoinnin edellytyksenä on toki löydettävyyden jatkuva optimointi, mutta myös kustannustehokas strategia siitä, mitkä avainsanat valitaan optimoitavaksi ja mitkä jätetään hakukonemainonnan varaan.

Sisältö

Hyvä ja tuore sisältö on verkossa kaiken A ja O. Verkkosivuston täytyy uudistua jatkuvasti säilyttääkseen hakukonelöydettävyytensä, kiinnostaakseen kohderyhmäänsä taukoamatta sekä houkutellakseen Google-botin kaltaiset sivustoa skannaavat robotit tarkastuskäynneille säännöllisesti.

Toinen tärkeä asia sisällön tuottamisessa on puhua asiakkaiden kielellä. On valittava ne avainsanat, joissa asiakkaasi tuntevat tuotteesi ja palvelusi. Onneksi tässäkään yhteydessä emme joudu arvailemaan, vaan voimme verkosta löytyvien työkalujen avulla analysoida, mistä verkossa puhutaan ja mikä trendivaihtelu kyseisestä asiasta puhumisella on eri vuodenaikojen välillä.

Toimiva verkkosivusto puhuu asiakkaan kielellä, vastaa jo ennalta kysymyksiin ja ohjaa asiakasta laskeutumissivulle päätymisestä alkaen aina konversion eli toimintatavoitteen täyttymiseen saakka. Tehokasta ei ole hamstrata valtavaa määrää potentiaalisia asiakkaita vaan ennemminkin tehdä jokaisesta sivustolle päätyvästä kävijästä asiakas.

Analytiikka

Tehokkaan sähköisen liiketoiminnan pohjana on aina analytiikka. Ilman analytiikan keräämistä, analysointia ja tulkintaa jätät keskeisimmän digitaalisen maailman informaatiokanavan hyödyntämättä. Tehokkaalla analytiikan hyödyntämisellä ohjaat myös markkinointibudjettisi kanaviin, joissa se todella tuottaa toivottuja tuloksia.

Parhaaseen tulokseen pääset, kun asetat sivustollesi selkeät tavoitteet, kytket tavoitteesi analytiikkaan ja seuraat, toteutuuko asettamasi tavoite toivomallasi tavalla. Mikäli näin ei ole, on ryhdyttävä toimenpiteisiin sivustolla. Analytiikkaa hyödyntämällä voit testata, kuinka eri versiot sivuistasi vaikuttavat sivuston kävijöihin ja löydät näin tehokkaimman rakenteen. Ja mikä parasta, testaaminen on helppoa ja nopeaa.

Mikä on muuttunut?

Keskeisimmät muutokset sähköisissä kanavissa liittyvät päätelaitteiden kirjon kasvamiseen.Laitepuolella murros tapahtui Suomessa 2010-luvulla, jolloin älypuhelinten rinnalle nousivat myös tablettitietokoneet ja tämän johdosta keskimäärin puolet verkon käytöstä tapahtuu nykyisin mobiililaitteilla. Osuus on hyvin alariippuvainen – matkustaessa mobiililaitteiden käyttö on merkittävässä osassa, mutta perinteisemmillä aloilla asiaan havahdutaan vasta nyt.

Toinen keskeinen muutos liittyy kilpailun kasvamiseen verkossa. Tämä muutos on nostanut rimaa verkossa toimivilla yrityksillä ja vienyt markkinaa suuntaan, jossa asiakas on kuningas. On siirrytty push-markkinoinnista asiakaspalveluun, sillä tietoiset kuluttajat odottavat sähköisissä kanavissa vastaavan tasoista asiakaspalvelua, kuin kivijalkamyymälässä ja vain silloin, kun he kyseistä palvelua tai tuotetta tarvitsevat. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että palvelu on tarjottava siinä muodossa, jossa asiakkaat sen haluavat vastaanottaa. Kysymyksiin tulisi kyetä vastaamaan sisällössä tai esimerkiksi sivustolle kytketyn live chatin avulla aukottomasti jo ennen ostopäätöksen syntymistä. Lisäksi kotiin kannettavien mainoslehtisten sijaan tuotteen ja palvelun tulisi olla helposti löydettävissä juuri silloin, kun potentiaalinen asiakkaamme sitä keksii tarvitsevansa.

Mikäli tarvitset toimivan verkkosivuston, ota yhteyttä Verkkoasemaan! Tutustu tästä myös miten ja millaisella aikataululla voimme toteuttaa teille uudet verkkosivut!

B2B-yrityksen verkkosivut

Riikka Pohjanen

Kirjoittaja Riikka Pohjanen on ollut #verkkisläinen vuodesta 2011 lähtien. Riikka blogaa digimarkkinoinnista sekä ohjelmistoratkaisuista.

Seuraa kirjoittajaa myös somessa:

Tilaa blogit
Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Kuvatunnistuksesta videotunnistukseen – Google Marketing Live 2019

Blogisarja osa 6 Tässä blogissani keskityn Google Marketing Live 2019 -tilaisuudessa julkaistuihin kuvien- ja videoiden tunnistukseen liittyviin lanseerauksiin. Google on kehittänyt myös kuvatunnistusta kilpaa Facebookin kanssa. Tämän ohella haasteena on ollut, ettei videosisällöstä hakeminen onnistu vielä yhtä tehokkaasti kuin tekstisisältöhaku. Tähän lupaillaan nyt muutosta. Pyrin käyttämään blogissani lanseerauksessa käytettyjä nimiä,… Lue lisää

Apua kohdentamiseen – Google Marketing Live 2019

Blogisarja osa 4 Tässä blogissani keskityn Google Marketing Live 2019 -tilaisuudessa julkaistuihin kohdentamista helpottaviin lanseerauksiin. Tänä vuonna tälläkin saralla fokus oli koneoppimisen hyödyntämisessä. Pyrin käyttämään blogissani lanseerauksessa käytettyjä nimiä, sillä luonnollisesti näille ei ole vielä suomennoksia olemassa. Löydä potentiaalinen yleisösi Yksi digimarkkinoinnin keskeisin haaste on, kuinka löydät oikean yleisön oikeaan… Lue lisää

DiamondCRM

15 myyttiä hakukoneoptimoinnista

Edelleen törmään keskusteluissa SEO-myytteihin, jotka kannattaisi jättää visusti historiaan. Google päivittää algoritmejaan jatkuvasti pyrkien estämään väärinkäytökset ja siksi vanhoilla ”black hat” -optimointikikoilla ei enää saa toivottuja tuloksia. Vanhat myytit elävät silti vahvoina. Blogissani käyn läpi 15 esimerkkiä väärinkäsityksistä, joihin olen työssäni törmännyt. 1. Minun täytyy itse lisätä sivustoni Googlen hakukoneeseen… Lue lisää

verkkoaseman verkkosivusto on uudistunut

Verkkoaseman sivusto uudistui!

Kerroin blogissani ”Tehokas verkkosivusto 2019”, kuinka verkkosivustoprojektin vaiheistaminen tuo paremman lopputuloksen. Tällä periaatteella toteutimme myös Verkkoaseman oman sivuston, josta julkaistiin juuri versio 2.0 Tässä blogissani kerron, kuinka uudistusprosessin on edennyt käytännössä. Verkkoaseman sivusto uudistui Mutta ulkoasu on lähes sama kuin edellisessä sivustoversiossa. Miten tämä on mahdollista? Modernissa verkkosivustoprojektissa sivustosta pyritään… Lue lisää

Analytiikka asiakaskokemus asiakastiedot CRM digitaalinen markkinointi digitalisaatio DO2018 ensivaikutelma hakukonemainonta hakukoneoptimointi henkilöstö henksublogi Internet Intranet Intrexx Laskeutumissivu liidit marketing it markkinoinnin automaatio markkinointi markkinointistrategia markkinointiteknologia myynti northern glow ohjelmistosuunnittelu Ohjelmistot palvelut salesvation sisällöntuotanto sisältömarkkinointi Sosiaalinen media Sähköinen liiketoiminta Testaus Tietoturva tulevaisuus työkalut verkkokauppa verkkosivu-uudistus Verkkosivut videotuotanto Yrittäjyys

Kaikki blogit