Hakukoneoptimointi-vs.-sosiaalinen-media

10.09.2018

Hakukoneoptimointi vs. sosiaalinen media – kumpi sopii markkinointiisi paremmin? Osa 2

Yleisesti ottaen verkkosivuston kävijämäärän lisäämiseen suositellaan hakukoneoptimoinnin tekemistä sekä aktiivista läsnäoloa sosiaalisessa mediassa. Nämä ovatkin kaksi tärkeintä kanavaa inbound-markkinoinnin tekijälle. Mitä jos aika ei riitäkään molempiin ja joudut tekemään valinnan näiden kahden välillä? Viime blogissani arvioin hakukoneoptimoinnin etuja ja heikkouksia, joita vertaan tässä blogissani sosiaalisen median etuihin ja heikkouksiin. Vertailun jälkeen pyrin tekemään perustellun yhteenvedon aiheesta.

Miksi kannattaa hyödyntää sosiaalista mediaa?

Sosiaalisen median hyödyntämisen etuja

 1. Sosiaalinen media edistää hakukoneoptimointia
  Koska juuri summasimme yhteen hakukoneoptimoinnin etuja ja heikkouksia, sinua varmasti kiinnostaa tietää, kuinka sosiaalinen media vaikuttaa hakukoneoptimointiin. Sosiaalinen media on yksi tehokkaimmista kanavista rakentaa sivustolle aktiivisia ulkoisia linkityksiä, lisätä kävijävirtaa sivustollesi sekä rohkaista mahdolliset asiakkaasi vuorovaikutukseen kanssasi.
 2. Sosiaalinen media edesauttaa henkilökohtaisen suhteen luomista
  Sosiaalisessa mediassa kannattaa esiintyä henkilönä – ei yrityksenä. Tämä auttaa sinua antamaan kasvot edustamallesi yritykselle ja vuorovaikuttamaan sidosryhmiesi kanssa suoraan. Sosiaalinen media mahdollistaa henkilökohtaisen suhteen luomisen sekä henkilökohtaisemman asiakaspalvelun.
 3. Sosiaalinen media on monikanavaista
  Sosiaalinen media tarjoaa kattavan verkoston, jossa levittää esimerkiksi verkkosivustollasi julkaistua sisältöä tehokkaasti. Sama sisältö erityyppisiksi viesteiksi muotoiltuna sopii niin Twitteriin, Instagramiin, Facebookiin kuin LinkedIniinkin. Näin tehostat sisältöjesi näkyvyyttä tehokkaasti.
 4. Sosiaalinen media mahdollistaa tarkan kohdentamisen
  Kun hakukoneoptimoinnissa keskityttiin löytämään mahdollisimman tehokkaita avainsanoja, tarjoaa sosiaalinen media mahdollisuuden kohdentaa henkilön ikään, sukupuoleen tai vaikka kiinnostuksenkohteisiin perustuen. Näin kohdennat markkinointisi vieläkin tarkemmin.
 5. Sosiaalinen media mahdollistaa asiakaspalautteiden hyödyntämisen
  Tutkimusten mukaan 80 % nuorista kuluttajista hyödyntää netissä julkaistuja asiakaspalautteita ostopäätöstensä tukena ja 51 % heistä pitää netissä annettuja palautteita lähipiirin suosituksia vaikuttavampina. Läsnäolo sosiaalisessa mediassa edesauttaa myös asiakaspalautteiden syntymistä.

Sosiaalisen median hyödyntämisen heikkouksia

 1. Sosiaalinen media epäonnistuu ilman sisältöä
  Menestys sosiaalisessa mediassa vaatii vahvan sisältöstrategian. Uutta sisältöä on kyettävä tuottamaan jatkuvalla syötöllä, jotta aina on tarjolla materiaalia jakoon. Tässä suhteessa sisältöpaineet ovat siis samat kuin hakukoneoptimointipuolella – sisältötyyppien kirjo vain on tyypillisesti somessa laajempaa.
 2. Some-sisällöt vanhenevat nopeasti
  Toisin kuin hakukoneoptimoinnissa, sosiaaliseen mediaan toteutetut sisällöt vanhenevat nopeasti. Päivityksesi Twitterin tai Facebookin uutisvirrassa hukkuu muutamassa tunnissa. Näin ollen sosiaaliseen mediaan asetetut sisältöpanokset eivät tuota pitkäaikaista hyötyä.
 3. Menestys somessa vaatii aikaa
  Sosiaalisessa mediassa menestyminen perustuu suureen yleisöön, mutta seuraajajoukon kerryttäminen on aikaa vievää puuhaa. Ohituskaistana voit toki hyödyntää maksettuja yleisöjä, mutta pitkällä aikavälillä se tulee kalliiksi. Varaudu siis kuukausien tai jopa vuosien prosessiin ennen kuin sosiaalinen media muodostuu tehokkaaksi liikenteenlähteeksi sivustollesi.
 4. Sosiaalisen median käyttö on hektistä
  Sosiaalinen media päivittyy jatkuvalla syötöllä ja kanavat perustuvat aktiivisuuteen. Tästä johtuen sosiaalisessa mediassa pärjätäkseen on kyettävä seuraamaan sosiaalisen median tapahtumia päivittäin ja vastaamaan nopealla syötöllä somen kautta lähetettyihin kommentteihin ja kysymyksiin.
 5. Myös sosiaalisessa mediassa joudut tekemään valinnan kanavista
  Sosiaalisia medioita on tarjolla valtavasti ja siksi joudut tekemään myös sosiaalisten medioiden kesken päätöksin, mihin aikasi käytät. Tutkimusten mukaan B2B-sektorilla LinkedIn on tehokkain myyntikanava kun taas kuluttajapuolella jyrää edelleen Facebook. Kartoita siis, missä potentiaaliset asiakkaasi liikkuvat ja panosta niihin kanaviin.

Kumpaan siis keskityn?

Sosiaalinen media ja hakukoneoptimointi toimivat paremmin yhdessä.

Sekä sosiaalinen media että hakukoneoptimointi nojaavat hyvään sisältöön ja näin ollen ne tukevat toisiaan. Hyvä sisältö kannattaa toteuttaa verkkosivustolle, jotta se ei vanhene niin nopeasti, mutta sitä kannattaa markkinoida sosiaalisen median kanavia hyödyntämällä, jotta sivustolle saataisiin ohjattua kävijöitä monikanavaisesti.

Sosiaalisen median ja hakukoneoptimoinnin raja ei ole enää niin tarkka. Sosiaalinen media edesauttaa hakukoneoptimointia tukevien ulkoisten linkitysten kerryttämistä ja Google jopa arvottaa sosiaalisen median jakoja ja tuo mm. Google+:n tai YouTubeen ladattuja sisältöjä hakutuloksiin näkyviin.

Mutta jos valinta on tehtävä?

Molemmissa vertailussani päädyin lopputulemaan: ”On tärkeää arvioida, missä asiakkaasi ovat, kun valitset käytettäviä markkinointikanavia verkossa.” On siis tärkeää hyödyntää sivuston analytiikkaa ja tutkia, mistä verkkosivustosi kävijät nykyisin tulevat sivustollesi.

Tämä ei kuitenkaan tarjoa koko totuutta, sillä liikenteen lähteen puuttuminen voi johtua myös heikosta hakukonelöydettävyydestä tai laiskasta some-presenssistä. Onneksi digimarkkinointi mahdollistaa eri markkinointikanavien testaamisen erilaisten kampanjoiden muodossa nopeasti ja saat hieman mututuntumaa pidemmälle vievää dataa päätöksesi pohjalle.

Tutustu tästä tapaamme tehdä hakukoneoptimointia ja some-markkinointia!

 

Some-opas B2B-yritykselle

Riikka Pohjanen

Kirjoittaja Riikka Pohjanen on ollut #verkkisläinen vuodesta 2011 lähtien. Riikka blogaa digimarkkinoinnista sekä ohjelmistoratkaisuista.

Seuraa kirjoittajaa myös somessa:

Tilaa blogit
Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sinua saattaa kiinnostaa myös

15 myyttiä hakukoneoptimoinnista

Edelleen törmään keskusteluissa SEO-myytteihin, jotka kannattaisi jättää visusti historiaan. Google päivittää algoritmejaan jatkuvasti pyrkien estämään väärinkäytökset ja siksi vanhoilla ”black hat” -optimointikikoilla ei enää saa toivottuja tuloksia. Vanhat myytit elävät silti vahvoina. Blogissani käyn läpi 15 esimerkkiä väärinkäsityksistä, joihin olen työssäni törmännyt. 1. Minun täytyy itse lisätä sivustoni Googlen hakukoneeseen… Lue lisää

kympin digimokat Verkkoasema

Älä tee näin: Kymmenen yleistä digimokaa

Tämä mokalista on sellainen, jota tulisi digimarkkinointia toteutettaessa ehdottomasti välttää. Jos jokin kohta haiskahtaa tutulta, niin hälytyskellojen tulisi alkaa välittömästi kilkattamaan! Kymmenen vuoden kokemuksella ja kieli poskella kokosin avuksesi kymmenen kohdan lista: Älä tee näin! Esimerkkejä todellisesta elämästä: Markkinointi 1. Jätä markkinointi markkinoimaan yksikseen. Vältä erityisesti markkinoinnin ja myynnin välistä… Lue lisää

konversio-optimointi

Eikö verkkosivukävijät tanssi pillisi mukaan? Aloita konversio-optimointi.

Aiemmassa bloggauksessa käsittelimme Google Analyticsin perusteita ja sitä, miten tulkita analytiikkaa. Emme kuitenkaan käsitelleet juurikaan sitä, mitä konversiot ovat, miten niitä voidaan mitata ja miksi niitä kannattaa seurata ja optimoida. Tämän blogin agendana onkin syventyä näihin teemoihin tarkemmin. Mitä konversiot ovat? Konversiot ovat sinun itsesi määrittämiä, liiketoiminnallesi asettamia tavoitteita, joita… Lue lisää

Opi tulkitsemaan analytiikkaa

Google Analytics pähkinänkuoressa – opi tulkitsemaan analytiikkaa.

Tässä blogissa otetaan Google Analyticsin perusteet haltuun! Vaikka monilla yrityksillä on Google Analytics asennettuna verkkosivulle, se ei tarkoita sitä, että Analytics olisi oikeasti aktiivisessa käytössä. Älä siis heitä kallisarvoista dataa hukkaan, sillä sen pohjalta voit tehdä liiketoimintaasi edistäviä päätöksiä. Mistä kannattaa lähteä liikkeelle? Alla esittelen sinulle ne tiedonlähteet, joista on… Lue lisää

Kaikki asiantuntijavinkit

Analytiikka asiakaskokemus CRM digitaalinen markkinointi digitalisaatio DO2018 hakukonemainonta hakukoneoptimointi henkilöstö Internet Intranet Intrexx Laskeutumissivu marketing it markkinoinnin automaatio markkinointiteknologia myynti northern glow ohjelmistosuunnittelu Ohjelmistot palvelut salesvation sisältömarkkinointi Sosiaalinen media Sähköinen liiketoiminta Testaus Tietoturva tulevaisuus verkkokauppa Verkkosivut Yrittäjyys

Kaikki blogit