Perjantai-iltapäivä-kuuma-poliisi-ja-hengitysharjoituksia

17.02.2017

Perjantai-iltapäivä, kuuma poliisi ja hengitysharjoituksia

Olimme edenneet Salesvationin viimeiseen neljännekseen hieman tahmeasti, sillä tauolla ei tarjoiltu kahveja lainkaan. Onneksi lavan täytti kuuma poliisi, Harri Gustafsberg, joka tuli kertomaan työskentelystä paineen alla. Saatoin samaistua, meneillään oli tiukka taistelu väsymystä vastaan.

Harri Gustafsberg puhui itsensä johtamisesta, haastavissa tilanteissa työskentelystä ja henkisestä suorituskyvystä. Harrin tausta on Poliisin valmiusyksikkö Karhussa kouluttajana ja operatiivisena johtajana. Hänellä on yli 20 vuoden operatiivinen kokemus poliisityöstä, sekä yli 20 vuoden kokemus toimimisesta poliisiorganisaatiossa kouluttajana.

Hengitysharjoituksia ja mielenhallintaa

Vaikka Harrin tausta on vahvasti poliisissa ja todellisten uhkatilanteiden ratkaisemisessa, oli mielenkiintoista huomata, etteivät kehon reaktiot juuri muutu, olipa kyseessä sitten psyykkinen, henkinen, fyysinen tai kognitiivinen kuorma. Kaikissa tilanteissa keho puolustautuu käynnistämällä autonomisen hermoston, jonka jälkeen muut puolustusmekanismit seuraavat.

”Kun alatte tuntemaan jännityksen oireita kehossa, 
hengittäkää syvään muutama kerta.” 
@HarriGustafsberg #salesvation 
@verkkoasema #verkkisläinen

Fyysinen puolustautumisprosessi on kaikilla sama, mutta eri ihmiset reagoivat eri tavalla. Osa ihmisistä pakenee tilanteesta, osa jähmettyy ja osa painaa entistä kovemmin vasten uhkaa. Samat reaktiot toteutuvat niin poliisin kriisitilanteessa kuin pitkittyneen uupumuksen alla toimistotyössä.

”Panttivankitilanteessa pätee samat
lainalaisuudet, kuin myyntipalaverissa.
Kyse on ihmisten välisestä vuorovaikutuksesta.”
(Harri Gustafsberg)

Ikkunat paskaksi ja koira sisään

Puheenvuoronsa aikana Harri kertoi muutamia esimerkkejä siitä, kuinka keho reagoi kriisitilanteessa. Esimerkkeinä oli Esa Saarisen puukotus, jossa Esa kertoi jälkikäteen, ettei tuntenut kipua lainkaan. Toinen esimerkki oli Harrin poliisikollega, joka tajusi seisovansa omassa verilammikossaan tuntematta kipua. Kolmantena Harri kertoi oman esimerkkinsä, jossa häneltä katosi keikalla näkö, kun tilanne kävi tukalaksi.

Kaikki nämä ovat esimerkkejä siitä, kuinka keho luonnollisesti toimii kriisitilanteessa ja pitkittyneen stressin alla. Keho reagoi, vaikka aivot pyrkivät peittelemään tuntemuksia. Tyypillisiä kehon reaktioita ovat vetäytyminen, ärtymys, passivoituminen, kömpelyys sekä unohtelu. Reaktioiden peittely on turhaa, sillä ihmiset aistivat kuitenkin todellisen energiasi. Mieltä painavat asiat on parempi selvittää, sillä muutoin ne vievät osan suorituskyvystäsi.

”Kun menin sanomaan 
Karhuyksikön pojille, 
että nyt alkaa hengittäminen, 
sain tyrmäävän vastaanoton. 
Kanadan keikan jälkeen 
ymmärsin kutsua samaa asiaa
nimellä ”tactical breathing” 
ja johan alkoi kiinnostaa” 
(Harri Gustafsberg)

Harri Gustafsberg_riikka_ja_tiina

Nosta henkistä suorituskykyäsi!

Myös henkistä suorituskykyä voi treenata. Kaikki alkaa vahvoista perusteista: ”Tee itsellesi selkeäksi, miksi?”. Kun tiedät, miksi teet, mitä teet, olet jo monta askelta pidemmällä. Sinun on harjoiteltava resurssien ja palautumisen rajoissa ja altistaa itseäsi systemaattisesti.

  • Hengitä syvään – kun alat tuntemaan jännitystä kehossasi, hengitä syvään muutaman kerran.
  • Juo vettä – aloita aamusi juomalla lasi vettä ja huolehdi veden juomisesta pitkin päivää.
  • Syö terveellisesti.
  • Nuku hyvin – 8-9 tuntia yössä ei ole liikaa.
  • Ulkoile ja harrasta urheilua – etenkin raskaiden painojen nostelua, sillä se käynnistää hormonitoiminnan.

Olennaista on myös rakentaa tiimi, joka toimii hyvin yhteen.  Ilman yksilön kyvykkyyttä organisaation kyvykkyys ei ole mahdollista. Tiimiä rakentaessa on olennaista huomioida se, että osa ihmisistä vie voimaa, osa tuo sitä. Energiasyöppöjä ei kannata rekrytoida organisaatioonsa.

Harri päätti puheenvuoronsa todeten: ”Kaikista ei tule huippuja, mutta tasonnosto on mahdollista.”

Harri Gustafsberg Salesvation2

Tässä vielä Linda Saukko-Rannan visualisointi Harrin puheenvuorosta (www.redanredan.fi).

Riikka Pohjanen

Kirjoittaja Riikka Pohjanen on ollut #verkkisläinen vuodesta 2011 lähtien. Riikka blogaa digimarkkinoinnista sekä ohjelmistoratkaisuista.

Seuraa kirjoittajaa myös somessa:

Tilaa blogit
Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Sinua saattaa kiinnostaa myös

Salesvation Sami Jauhojärvi

Mitä 17 vuotta ammattiurheilijana opetti voittamisesta?

Salesvationin päivän toisessa puheenvuorossa estradille asteli kaikkien tuntema Sami ”Musti” Jauhojärvi. Tuo periksiantamaton huippu-urheilija ja hiihtäjä, joka toi suomalaisen hiihdon takaisin kansan suosioon Lahden skandaalin jälkeen. Ennakkoon minulla oli kovat odotukset Samin puheenvuorosta – Olinhan minäkin lähes YT:n (Ylitornion) miehiä ja intohimoinen penkkiurheilija. Samin puheenvuoron teemana oli voittaminen, mitä hän… Lue lisää

Salesvation Sami Jauhojärvi

Vältä väkivaltaa myynnissä!

Salesvationin viimeisenä puhujana kuultiin koko kansan rakastamaa turkulaista. Viimeisen puheenvuoron piti tietenkin kiinteistövälittäjä/onnenpyöräjuontaja/diili-kilpailija/myyntimies Jethro Rostedt! Puheenvuoronsa alussa Jeti meinasi menossa olevan viimeinen erä ja miehen olevan täysin köysissä. Tämä ei kuitenkaan pitänyt aivan paikkaansa, sillä puhe oli jotain myyntikoulutuksen ja stand up -shown väliltä. Yleisö selvästi nautti kuulemastaan ja salissa… Lue lisää

Sisututkija Emilia Lahti

Riikka Pohjanen ”Elämä koostuu sinfonioista”

Viides Salesvation käynnistyi sisututkija Emilia Lahden puheenvuorolla ”Sisun syliin: Tarinoita pienten ihmisten suuresta kyvystä tehdä ihmeellisiä asioita.” Puheenvuoro sai minut ymmärtämään, että olen itsekin jälleen jonkinlaisen taitekohdan partaalla. Elämä koostuu sykleistä – tai sinfonioista, kuten Emilia puheenvuorossaan niitä nimittää. Emilia oli vastoinkäymisten myötä tehnyt elämässään suuria valintoja: ”ei riittänyt, että… Lue lisää

Puhu-vähemmän-myy-enemmän

Puhu vähemmän, myy enemmän!

Osallistuimme Verkkiksen porukan kanssa Salesvation 4 -tapahtumaan, jossa yksi päivän esiintyjistä oli huikean energinen ja räväkkä Tuija Rummukainen. Tuija on työssään haastatellut yli sataa myyjää eri toimialoilta ja kerännyt kasaan faktat siitä, millainen on huippumyyjä.

Analytiikka asiakaskokemus b2b b2b-myynti CRM digitaalinen markkinointi digitalisaatio DO2018 ensivaikutelma hakukonemainonta hakukoneoptimointi henkilöstö henksublogi ihandiginä Internet Intranet Intrexx kaupallinen ehdotus Laskeutumissivu liidit marketing it markkinoinnin automaatio markkinointi markkinointistrategia markkinointiteknologia myynti northern glow ohjelmistosuunnittelu Ohjelmistot palvelut salesvation sisällöntuotanto sisältömarkkinointi Sosiaalinen media Sähköinen liiketoiminta Testaus Tietoturva tulevaisuus työkalut uutiskirje verkkokauppa verkkosivu-uudistus Verkkosivut videotuotanto Yrittäjyys

Kaikki blogit