Verkkosivujen ylläpito

Verkkosivujen ylläpito

Huolletaanhan sitä autojakin!

Vuosihuolto pidentää autonkin käyttöikää, sama koskee myös verkkosivuja!” Ilman aktiivista ylläpitoa verkkosivut vanhentuvat nopeasti niin tekniikan kuin sisällönkin osalta. Mikäli verkkosivuista ei huolehdita, joudutaan kokonaisiin uudistusprojekteihin aivan liian usein. Tällöin kustannukset nousevat huomattavasti korkeammiksi kuin, mitä ylläpitoon käytettyyn aikaan olisi mennyt.

Ilman ylläpitoa verkkosivut vanhentuvat nopeasti!

Ylläpito tarkoittaa verkkosivujen sisällön, asettelujen, sivujen ja tekniikan päivittämistä aktiivisesti:

  • Kuvien koon optimointia, alt-tekstien lisäämistä, otsikkotasojen loogisuuden ylläpitoa uusilla sivuilla, linkkien ajantasaisuutta, seurantaskriptien ajantasaisuus jne.
  • Ajan mittaan helposti esim. kieliversiot lähtevät eroamaan toisistaan, mikäli molempia ei ylläpidetä.
  • Hakukoneet muuttavat jatkuvasti algoritmejään, esimerkiksi nopeusoptimoinnin vaatimusten suhteen. Joten myös verkkosivujen ”konepellin alla” täytyisi tehdä korjaavia päivityksiä.
  • Saavutettavuusvaatimukset nousevat koko ajan enemmän esiin, ja nämä muutostarpeet vaikuttavat sekä ulkoasuun, tekniikkaan että sisältöihin.
  • Kannattaa myös seurata jatkuvasti, miten ihmiset käyttäytyvät sivuilla. Onko mahdollisesti jokin sivu/asia vaikea löytää, pitäisikö paljon katseltua sisältöä korostaa, toimivatko lomakkeet, toimivathan yhteydenottopainikkeet jne.
  • Vielä vuosi sitten täysin toimiva ja hyvien käytäntöjen mukainen sivusto saattaa em. syistä olla kolmen vuoden päästä jo hyvinkin vanhentunut, mikäli sitä ei ole päivitetty säännöllisesti.

Kaiken kaikkiaan verkkosivut kannattaisi skannata läpi säännöllisesti, esim. kerran vuodessa eheyden (esim. 404-sivut), SEO:n, saavutettavuuden, sisällön ja nopeusoptimoinnin näkökulmasta – ja tehtävä tulosten vaatimat muutokset

WordPressin päivitys pitää verkkosivut turvassa

On selvää, että verkkosivujen turvallisuuden näkökulmasta itse WordPress sekä käytössä olevat lisäosat tulee päivittää säännöllisesti. Päivitykset ovat hyödyllisiä ja tekevät verkkosivuista mm. tehokkaampia, helpommin ylläpidettäviä ja turvallisempia. Päivitykset saattavat kuitenkin aiheuttaa muutoksia toiminnallisuuksiin, jolloin vaaditaan lisäkoodausta, jotta verkkosivut saadaan korjattua. Tämän vuoksi on suositeltavaa, että verkkosivujen päivitykset tekee asiantuntija, joka osaa myös testata ja korjata päivitysten vaatimat muutokset.

Teknisen ylläpidon ydin on hyvä palvelin, johon kuuluvat muun muassa välimuistutukset, palomuurit, varmuuskopioinnit, SSL ja sisältäen mielellään myös WordPressin core- ja lisäosapäivitykset automaattisesti.

Haluaisitko sinäkin verkkosivuillesi enemmän elinikää?

Varaa juttuhetki teknisen tuotannon vetäjämme Joni Norringin kanssa!

Joni Norring

Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä