3.10.2019

#verkkisläiset – tarinoita ruudun takaa: Milla

Duunissa Verkkoasemalla

Kuka olet? Kuvaile itseäsi lyhyesti.

Olen neljääkymppiä lähestyvä eläinrakas nainen, joka rakastaa kaiken kauniin ja käytännöllisen tekemistä. Oli kyse sitten vaatteista, koruista tai webbisivuista.

Miten ja miksi päädyit Verkkikselle? Miksi hait juuri Verkkoasemalle töihin?

Pääsin Verkkikselle onnekkaan sattuman kautta, täällä sattui olemaan paikka auki samoihin aikoihin, kun valmistuin yliopistolta. Kiinnostus webbisivuihin oli herännyt opiskelujen aikana, ja Verkkiksen työ oli juuri sitä, mitä halusin tehdä. Jollakin kurssilla opintojen puitteissa esiteltiin harjoittelujaksoilla tehtyjä projekteja. Eräs esitys oli Verkkoasemalla tehdystä projektista. Muistan ajatelleeni silloin, että vau, Oulussa tehdään tällaisiakin juttuja. Olisipa hienoa päästä joskus samanlaisiin töihin! Firman nimi ehti jo unohtua, mutta aloitettuani Verkkiksellä vastapäisen pöydän ääressä istuikin tuttu naama, samaisen esityksen pitäjä!

Mitä kaikkea olet ehtinyt tehdä Verkkiksellä?

Päätehtäväni on aina ollut erilaisten verkkosivujen koodaus, tuotetuen hoitaminen sekä asiakkaiden koulutus uusien webbisivustojensa päivittämiseen. Käytetyt tekniikat, järjestelmien laajuus ja painopisteet ovat vaihdelleet, mutta kaikki edellä mainitut kuuluvat työnkuvaani edelleen. Kaikenlaista on päässyt vuosien saatossa tekemään: koodauksesta verhotankojen ripustukseen, leiskasuunnittelusta tuotannon prosessien kehittämiseen.

Reilun kymmenen vuoden aikana tekniikka on kehittynyt huimasti; aloittaessani Verkkiksellä alettiin juuri päästä eroon taulukkopohjaisista layouteista, kaikki vähänkään näyttävämpi toiminnallisuus tehtiin Flashilla tai vähintäänkin moneen osaan pilkotuilla kuvilla. Nykyään javascriptillä voi tehdä lähes mitä tahansa, selaimet toteuttavat CSS-standardit jo suhteellisen yhdenmukaisesti ja erilaisia valmiita koodikirjastojakin löytyy jo pilvin pimein. Silti uutta tulee opittua miltei viikoittain.

Mitä kaikkea työnkuvaasi kuuluu? Mitä kaikkea pääset tekemään täällä?

Työnkuvani on aika monipuolinen. Palavereja, koodausta, koulutuksia ja tukitehtäviä sekä satunnaisia yhteisiä digipuolen juttuja, kuten tämä kirjoitus! Koodauspuolella WordPress on tällä hetkellä se ykkösalusta WooCommerce -verkkokauppoineen, mutta myös Verkkiksen omalla VJ6-alustalla tehdään välillä projekteja. Tekniikoina lähinnä MySQL, PHP, HTML, CSS ja Javascript, josta WordPressin uuden Block-pohjaisen muokkausnäkymän myötä olen päässyt tutustumaan myös Reactiin. Vaikka visut tulevatkin nykyään pääasiassa mainostoimistolta, visuaalisten ohjeiden soveltamista eri sivupohjiin ja käytettävyyden huomioiminen kuuluu kuitenkin isommassa tai pienemmässä määrin jokaiseen projektiin. Pääsen myös kehittämään tuotantotiimin prosesseja ja vaikuttamaan sen päivittäiseen toimintaan. Pääsen myös osallistumaan palavereihin asiakkaiden kanssa, mikä on mielestäni tärkeää. Silloin saan paremman kuvan asiakkaan toimintatavoista ja tarpeista, jolloin osaan myös kehittää parhaiten asiakasta palvelevan ratkaisun ja voin kysyä, jos joku asia kaipaa tarkennusta. Keskusteluyhteys on auki myös muihin sidosryhmiin, jolloin lopputuloksesta tulee usein parempi, kuin jos ihan kaikki tieto kulkisi vain tietyn yhden henkilön kautta.

Mitkä ovat työsi parhaat puolet?

Vaikka koodaus mielletäänkin helposti yksinäiseksi pakertamiseksi, paras puoli työssäni on ihmiset. Työkaverit, asiakkaat, yhdessä yhteisen päämäärän hyväksi työskenteleminen. Asiakkaiden ongelmien ratkaiseminen on palkitsevaa. Jokainen projekti on omanlaisensa, ja jatkuvasti kehittyvä tekniikka pitää huolen siitä, että koskaan ei voi huokaista ja todeta olevansa täysin oppinut.

Mitkä kolme adjektiivia sinulla tulee ensimmäisenä mieleen Verkkiksestä/työstäsi?

Monipuolinen, käytännönläheinen, sosiaalinen

Kerro joku hauska juttu mikä on tapahtunut työpaikalla

Yksi ensimmäisistä projekteistani oli paikallisen ravintolan nettisivut. Suunnittelija halusi tuoda visut CD-levyllä ja nähdä samalla firman uudet toimitilat. Hän tuli paikalle vähän neljän jälkeen, ja mennessäni avaamaan ovea onnistuin jotenkin lukitsemaan meidät molemmat ulos. Onneksi oli avaimet mukana ja toisesta ovesta pääsi sisälle, mutta muistan vieläkin sen tunteen, kun ovi loksahti lukkoon takanani. Näin tehdään vaikutus uusiin ihmisiin! 😀

Millaista verkkiksellä on olla töissä? Mikä Verkkiksessä/työssäsi on parasta?

Verkkiksellä parasta on työkaverit. Vaikka joskus onkin hektistä, yhteisellä huumorilla jaksaa taas hetken eteenpäin.

Jos voisit olla päivän kuka tahansa, kuka olisit?

Kissa.

Oma asiantuntijuus

Mitä töitä olet tehnyt ennen Verkkistä / mitä alan osaamista sinulla oli ennen tänne tuloa?

Pääsin Verkkikselle miltei suoraan koulunpenkiltä, joten aiemmat työkokemukseni ovat olleet lähinnä erilaisia harjoitteluja ja opintojen rahoittamiseksi tehtyä kaupan kassana olemista. Sekin tosin harjoitti hyvin asiakaspalvelutaitoja, joita tarvitaan tässäkin työssä joka päivä. Harjoitteluja olen tehnyt mm. eräälle potilastietojärjestelmiä kehittävälle yritykselle, poliisille ja Metlalle, jossa sain kokeilla, miltä tutkijan työ tuntuisi.

Miten työroolisi / osaamisesi on kehittynyt täällä työskennellessäsi?

Roolini on kehittynyt koko ajan syvemmin asiantuntijarooliin. Ymmärrys kokonaisuuksista on kasvanut, eli tiedän että onnistuneeseen lopputulokseen pääsee vain, jos kommunikointi toimii kaikkiin suuntiin, kaikki palaset ovat kunnossa ja tukevat samaa tavoitetta: mitä tehdään, miksi tehdään ja miten tehdään. Vaikka esim. some ja Google-markkinointi eivät olekaan ydinosaamisaluettani, niiden ymmärrys auttaa tekemään myös teknisestä toteutuksesta paremmin markkinointia tukevaa. Saavutettavuus on viime aikoina ollut kovasti tapetilla, siihen tullaan varmasti jatkossa kiinnittämään entistä enemmän huomiota täälläkin.

Miten selittäisit työpäiväsi/-tehtäväsi lapselle?

Meiltä tilataan erilaisia webin kautta toimivia järjestelmiä, esimerkiksi yritysten webbisivuja ja verkkokauppoja. Minun tehtäväni on muuttaa suunnitelmat ja kuvat toimiviksi webbisivuiksi.

Minkä arvokkaan vinkin antaisit yrityksille, mitä ei yleensä osata ottaa huomioon?

Kannattaa kiinnittää huomiota kokonaisuuteen ja hyvään suunnitteluun, jotta saadaan aikaan toimiva tuotos, jota on helppo laajentaa. Määrittely on tehtävä tarkkaan, ja huolehdittava, että kaikki osapuolet ovat ymmärtäneet asiat samalla tavalla. Yleensä niin pientä yksityiskohtaa ei olekaan, ettei siitä olisi jokaisella oma näkemyksensä 😊

Jos jokainen hoitaa vain omaa kapeaa, pientä palastaan, punainen lanka saattaa helposti kadota. Joka projektissa on siis oltava vähintään yksi henkilö, joka ymmärtää kaikki eri puolet, jotka projektiin liittyvät ja osaa kommunikoida ne eteenpäin ilman, että sisältö muuttuu välillä.

Tilaa blogit

Milla Sitomaniemi

Titteli: Tuotantopäällikkö, osakas

Supervoima: tulen toimeen kaikkien kanssa

Koulutus: Filosofian maisteri

#verkkisläinen: vuodesta 2007

Fun fact: Teenkulutukseni työpäivän aikana lasketaan litroissa.

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Analytiikka asiakaskokemus b2b b2b-myynti b2b markkinointi CRM digitaalinen markkinointi digitalisaatio DO2018 hakukonemainonta hakukoneoptimointi henkilöstö henksublogi ihandiginä integraatio Intranet Intrexx kaupallinen ehdotus Laskeutumissivu marketing it markkinoinnin automaatio markkinointi markkinointistrategia markkinointiteknologia myynti northern glow Ohjelmistot palvelut salesvation sisällöntuotanto sisältömarkkinointi sisältöstrategia somestrategia Sosiaalinen media Sähköinen liiketoiminta Testaus Tietoturva tulevaisuus uutiskirje verkkokauppa verkkosivut videotuotanto WooCommerce Wordpress Yrittäjyys