Verkkosivujen suunnittelu ja konseptointi

Verkkosivuprojektille vankka pohja

Meillä Verkkoasemalla verkkosivuprojektit etenevät työvaiheittain suunnittelusta ylläpitoon. Suunnittelu- ja konseptointivaihe pitää sisällään seuraavat:

  • Kickoff ja workshopit
  • Sivuston rakenteen ja navigaation suunnittelu
  • Rautalankasuunnittelu ja käyttöliittymäelementtien suunnittelu
  • Avainsana-analyysi – usein osa sisällönsuunnittelua

Suunnittelu ja konseptointi on helpoin ja kustannustehokkain vaihe miettiä sivuston toiminnot ja sisältötyypit kuntoon. Sisällöntuotanto voidaan tarvittaessa aloittaa heti tämän jälkeen, mikä jouduttaa projektin valmistumista huomattavasti. Kun käyttöliittymäsuunnittelu on valmis ja rautalangat on hyväksytty, voi visuaalinen suunnittelu käynnistää.

Löydät tarkemman kuvaukset toimintamallistamme Tapamme toimia-sivulta.

Konseptointi

Konseptoinnilla eli määrittelyllä pyritään vastaamaan ainakin seuraaviin kysymyksiin:

  • Mitkä ovat verkkosivujen tavoitteet?
  • Mikä on uuden sivuston kohderyhmä?
  • Mitä sivuilla halutaan viestiä?
  • Mitä toiminnallisuuksia verkkosivuille tarvitaan?
  • Mihin järjestelmiin sivusto täytyy integroida?
Palaverihuoneessa useita ihmisiä katsomassa isolla näytöllä näkyvää Teamsiä

Rakenne, navigaatio ja sisältö

Workshopien aikana suunnitellaan tulevan sivuston rakenne ja navigaatio. Ne määrittelevät, millaista sisältöä ja sisältötyyppejä sivustolle suunnitellaan ja tuotetaan.

Rakenne on sisällön arkkitehtuuria ja eri sivujen suhdetta toisiinsa. Navigaatioon sivut asetetaan loogiseen ja käyttäjäystävälliseen järjestykseen. Se rakennetaan sivuston loppukäyttäjää ja osin myös (haku)koneita varten.

Voit tutustua tarkemmin rakenteen ja navigaation suunnitteluun Käyttöliittymäsuunnitteluun keskittyvän blogisarjan toisessa osassa.

Kahvikuppi, jossa on Verkkoaseman logo, pöydällä vesikarahvin vieressä

Käyttöliittymä-
suunnittelu

Rakenne ja navigaatio ovat lähtökohta sivuston käyttöliittymäsuunnittelulle. Käyttöliittymäsuunnittelussa tehdään valituista sivutyypeistä mallit, joihin suunnitellaan interaktiot, elementit, sisältöpaikat ja navigaatio.

Käyttöliittymäsuunnittelun lopputulos on klikkailtava UX-proto (UX = user experience, käyttäjäkokemus). Se on käytännössä interaktiivinen rautalanka ja siitä saa käsityksen siitä, mitä elementtejä ja sisältöjä sivustolle toteutetaan. Käyttöliittymäsuunnittelun yhteydessä voidaan tehdä jopa käyttäjätestausta UX-protoa hyödyntäen.

Haluatko tietää tarkemmin, millainen prototyyppi voisi olla?

Kaksi naista istuvat sohvalla ja katsovat hymyillen tietokonetta

SELVITÄ, KUINKA PALJON BOOSTIA SIVUSTOSI TARVITSEE

Varaa juttuhetki teknisen tuotannon vetäjämme Joni Norringin kanssa!

Joni Norring

Palvelevat verkkosivut

Kun liiketoiminnan strategia ja yrityksen ja asiakkaan tarpeet ovat pohjana sivuston suunnittelulle, konepellin alla kaikki on kohdallaan, ja toimintatapa ja palvelukuvaukset ovat erottuvasti viestittynä, lopputuloksena on toimivat, liiketoimintaa eteenpäin vievät ja aikaa kestävät verkkosivut.